Verbeeldingskracht
Waarom verbeelden nou zo belangrijk is…….
Onlangs zat ik na een volleybalwedstrijd te praten over school, onderwijs en kinderen. Niks bijzonders zou je misschien denken, mijn medespeelster en gesprekspartner was immers schooljuf. Maar tijdens dat gesprek werd mijn hart geraakt. Het ging erover dat het toch zo belangrijk is dat kinderen creatief bezig mogen zijn, met verf, toneel, muziek of met schrijven. En dan ook echt creatief, uit eigen mind, ziel, beleving en niet vanuit de opgelegde regeltjes die er wellicht voor zorgen dat je met een mooie (lees passende, verwachte, nagemaakte) tekening naar huis gaat. Zeker het is leuk om mooie dingen te maken, mensen reageren daar vaak belonend op. Maar na een tijdje gaat daarin echt de verveling toeslaan en voordat je het weet sta je een kunstje te doen en ontstaat er een ontzield in plaats van een bezield werkstuk. En echte mooie dingen ontstaan naar mijn idee alleen als ze met hart en ziel, uit volledige passie en met overgave zijn gemaakt.
Dus waar is onze passie? Wat is verbeeldingskracht en waar is het nou eigenlijk voor bedoeld? En wanneer kom je daar in deze drukke verwachtingsvolle, producerende, consumerende maatschappij nog aan toe? Goh wat is kunstenaarschap toch een heerlijk vak, elke dag ligt voor mij de uitdaging om me te verbinden met mijn verbeeldingskracht. Ik ben een beelddenker en heb ook nog eens een vak dat daar naadloos op aansluit. Maar het is toch niet alleen voor kunstenaars?
Verbeeldingskracht betekent volgens het woordenboek, de fantasie of het vermogen om beelden, ideeën en /of gevoelens op te roepen zonder dat men deze zintuigelijk waarneemt.
Verbeeldingskracht zit dus van binnen, het zijn de beelden, geluiden, geuren die je voelt, ziet, ruikt hoort als je naar binnen keert. Het toeval wil dat ik net een podcast luisterde waarin de maakster aangeeft dat je om naar binnen te keren gebruik kan maken van een goede ademhaling en je daarnaast het beste je ogen dicht kan doen omdat je je dan voor 80% kan afsluiten van de buitenwereld. Wat een kans alleen al geeft dat, want die 80% kan je dus mooi gebruiken voor het vergroten van je binnenwereld. Misschien ook wel één van de redenen waarom je zoveel goede ideeën kan krijgen onder de douche, in je dromen of als je even lekker weg mijmert.
Verbeelden, is dus het vermogen om je iets voor te stellen in je geest dat nog niet bestaat. Het is heel krachtig en volgens mij een mooie manier en een eerste stap om iets waar te maken in de zintuigelijke wereld. Ook Albert Einstein zei ooit dat hij meer had gehad aan zijn verbeeldingskracht tijdens het ontwikkelen van de relativiteitstheorie dan aan zijn vermogen om kennis op te nemen. Hij stelde zich namelijk voor hoe het zou zijn om op een lichtstraal met de snelheid van het licht door de ruimte te reizen.
Verbeeldingskracht dus… het kan je helpen om beslissingen te maken, je toekomst mede te creëren. Je beeldt je in, je fantaseert over hoe je nieuwe baan eruit zal zien, ontwerp van een kledingstuk or what ever. Ook dit blog is op die manier al ontstaan voordat ik nog maar een letter op papier heb getypt. En eigenlijk maken we er allemaal gebruik van, ook jij stelt je voor hoe die heerlijke vakantie op Kreta eruit ziet of je nieuwe bank in de huiskamer en of die dan groen of geel moet zijn…..
Verbeeldingskracht is dan ook één van de basis vaardigheden van creativiteit. En eigenlijk kunnen we dat op elk moment en in elke situatie aan spreken. En dat is precies wat ik op dit moment nodig heb, voor te stellen hoe ik het zou vinden om deze verbeeldingskracht bij kinderen te ontwikkelen, bij volwassenen soms te herinneren en welke workshops ik daarvoor ga maken….of dat ik een boek ga schrijven, of een heel mooi schilderij of……
Ben benieuwd hoe het met jouw verbeeldingskracht is en waar je die voor gebruikt!